Noves tecnologies que no poden faltar al teu cotxe

Si estàs pensant comprar-te un cotxe, hi ha diferents avenços tecnològics, cada vegada més nombrosos, que hauries de conèixer. Tots els cotxes que es comercialitzen al nostre país estan preparats per transportar complint els mínims de seguretat exigits per la Llei, però l’experiència de conducció pot ser molt diferent, en seguretat, en estalvi i en gaudi, si disposes d’aquests avenços.

Comprar un cotxe amb aquest tipus d’avenços tecnològics té, lògicament, un cost, però cada vegada és més freqüent trobar-ne alguns en equipaments bàsics o a un preu assequible.

Seguretat

En els últims anys s’està produint un boom en les tecnologies aplicades a la seguretat. N’hi ha diferents exemples:

– El sistema de frenada d’emergència autònoma (AEB) és un dels primers sistemes de seguretat en què hauries de pensar, perquè literalment et pot salvar la vida. Segons un estudi del RACC, si tots els vehicles lleugers (turismes, furgonetes i camions lleugers) el portessin incorporat, les morts a les carretera a Espanya es reduirien en un 17,4%. L’AEB incorpora una sèrie de sensors que calculen la nostra velocitat respecte a objectes mòbils i immòbils situats davant del nostre vehicle. Si l’AEB detecta que tenim un obstacle davant i no reaccionem reduint la velocitat, es posarà en marxa. Primer, emetrà un senyal acústic per avisar; en el cas que no hi hagi reacció al senyal, l’AEB frenarà per nosaltres.

L’ajuda al manteniment del carril (LKA) redirigeix automàticament la direcció en el cas que estiguem sortint del nostre carril. En detecta les línies i si no s’ha indicat prèviament un canvi de carril amb l’intermitent, el conductor rep un avís en forma de vibració del volant i un missatge al quadre de comandament. Un cop donada l’alarma, i en el cas que el conductor no corregeixi la trajectòria, el sistema redirigeix la direcció automàticament.

Encara que és menys eficient, també existeix el que es pot anomenar “advertència de canvi de carril”, en la qual no actua la direcció sinó que només avisa amb la vibració.

La monitorització d’angles morts (BSM) avisa el conductor de la presència de vehicles o de vianants a les zones d’angles morts del retrovisor. Resulta especialment útil quan es fan avançaments, ja que evita col·lisions laterals que poden resultar fatals. Val la pena revisar quins models de vehicle la incorporen, ja que encara no és un dispositiu generalitzat.

La detecció de fatiga (DDD) és un sistema que analitza els nivells de cansament i atenció del conductor. En el cas que el conductor presenti símptomes de distracció o somnolència, el dispositiu fa saltar una alarma que l’alerta. Si no reacciona, el cotxe s’atura de forma autònoma. S’estima que la seva implantació generalitzada podria reduir la mortalitat en un 5%. El DDD no és tampoc un dispositiu generalitzat per ara.

detecció de fatiga conducció

– Els nous sistemes d’il·luminació nocturna són també en si una mesura de seguretat molt important. Les llums adaptatives per no perdre en cap moment camp de visió a la carretera van apareixent a les marques Premium, encara que, com en tot, s’aniran incorporant als vehicles més modestos. La il·luminació per LED va sent cada vegada més aplicada i és aconsellable, i la làser s’està implantant en algun vehicle.

sistemes d'il·luminació nocturna

Un altre sistema que ens facilita la vida a la conducció és el park assist, que és ja un vell conegut i que incorporen molts vehicles. Quan hem d’aparcar, el sistema calcula les distàncies i l’espai disponible i estaciona el cotxe de forma autònoma.

park assist

Estalvi de combustible

Un altre punt fonamental quan vols comprar un cotxe és que la seva tecnologia t’ajudi a estalviar. Els últims anys s’està desenvolupant una nova generació de GPS intel·ligents. Calculen la ruta més econòmica en funció del relleu, el tipus de via, la velocitat màxima a què es pot circular i fins i tot les retencions de trànsit. D’aquesta manera ja no només podem triar “la ruta més ràpida”, o “la més curta”, amb els nous dispositius podrem triar “la més econòmica”.

Existeix també la conducció automàtica en embussos. El sistema ajuda a reduir el consum, evitant les accelerades i frenades innecessàries, i realitza una conducció més suau i progressiva, cosa que suposa un estalvi substancial.

Mecànica avançada

En aquest àmbit, les suspensions adaptatives són un bon exemple. Cal tenir en compte que l’única part del vehicle amb contacte amb la carretera són els pneumàtics, que van subjectats per les suspensions. Les suspensions d’última generació “llegeixen” la carretera i la conducció del pilot. En funció d’elles la suspensió s’endurirà o suavitzarà, cosa que garanteix major adaptació i major seguretat.

S’han produït evolucions substancials també en el camp de la direcció. Hi ha nous vehicles que han eliminat la barra de direcció i envien la informació del moviment del volant a una centraleta, que mou les rodes d’acord amb els girs que fa el conductor.

Penses comprar-te un cotxe? Amb l’ajuda dels experts del RACC trobaràs el model que necessites al millor preu: més de 2.000 ofertes de totes les marques.

I quan ja tinguis el cotxes més segur i eficient, pensa en buscar una assegurança que estigui a la seva alçada! Mira tot el que t’oferim aquí.