Mobilitat col·laborativa: 4 maneres de compartir cotxe

Tags:

Cada vegada hi ha més persones que comparteixen cotxe, però: quins serveis hi ha? Quines diferències hi ha entre ells? T’introduïm a les principals fórmules de mobilitat col·laborativa per aclarir-te els dubtes.

Els diferents serveis de mobilitat col·laborativa es divideixen en quatre grans grups o modalitats: carpooling, carsharing, ridesharing i lloguer de cotxes entre particulars. Aquí en tens una breu introducció.

mobilitat col.laborativa

Carpooling

El carpooling és una forma de mobilitat col·laborativa que consisteix a viatjar amb un cotxe compartit a canvi de participar en les despeses. Encara que hi ha moltes plataformes que ofereixen el servei, una destaca sobre la resta, BlaBlaCar. Els conductors hi ofereixen els seus viatges, i els passatgers els poden consultar online i reservar-hi una plaça. Els trajectes més habituals costen aproximadament entre 20 € (Madrid-València) i 40 € (Barcelona-Madrid). Aquesta fórmula s’utilitza habitualment tant per a viatges puntuals com periòdics.

Carsharing

El carsharing és un sistema de mobilitat basat en el lloguer de vehicles d’una flota col·lectiva. En aquesta forma de lloguer, els cotxes són propietat d’una empresa o cooperativa que gestiona el servei i és molt utilitzat per a l’ús del vehicle per hores. Actualment existeixen més de 600 ciutats al món que ofereixen aquest servei i el preu per hora varia en funció del viatge (entre 2 i 5 euros/hora) A Espanya, una de les empreses pioneres és Bluemove: la seva flota es troba repartida en punts estratègics de diferents ciutats.

Ridesharing

El concepte de ridesharing fa referència a un model col·laboratiu que connecta passatgers amb conductors que ofereixen un servei de transport centrat en trajectes urbans de curtes distàncies. Aquest servei amb conductor es dóna sota demanda, és a dir, és el passatger qui sol·licita el servei. En aquest àmbit, destaquen plataformes com Über i Cabify. Les tarifes d’aquestes plataformes i altres similars són dinàmiques, i varien molt depenent del dia, l’hora i el lloc en què es presta el servei.

Lloguer de cotxes particulars

El lloguer de persona a persona (Peer-to-peer Car rental) permet llogar un vehicle directament a un particular. Aquí els propietaris anuncien el seu vehicle online per llogar-lo quan no el fan servir. Els conductors poden accedir a cotxes propers i assequibles pagant només pel temps que l’utilitzen. A Espanya l’empresa líder i pionera és SocialCar, que és present a més de 600 poblacions i ciutats, i té una oferta de vehicles de tot tipus a partir de 15 euros/dia.

Font: SocialCar

Comentaris
 1. Alvaro

  Incorrecte!
  Ridesharing = carpooling. Uber i Cabify son serveis de Ridehailing (=”taxi”).
  En resum, al ridesharing el conductor no té ànim de lucre, en canvi al Ridehailing el conductor té ànim de lucre.
  [Uber té molts serveis però el que coneix més la gent es el de Ridehailing. I el Shared-Ridehailing, que es quan agafes un “taxi” compartit amb un altre passatger desconegut.]
  +info: https://www.transitwiki.org/TransitWiki/index.php/Ride-hailing

 2. Míriam

  Aprenem molt vocabulari nou amb aquests posts!

 3. Clara

  No coneixia totes aquestes opcions, està genial

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *