Les dones són més prudents que els homes quan condueixen?

Si ets conductora no és estrany que alguna vegada hagis hagut de sentir això de “dona havies de ser”, per no parlar de la famosa frase “dona al volant, perill constant”. Però realment les dones som pitjors conductores que els homes?

Xifres que desmunten mites

Les dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) no presenten cap dubte: des de la posada en marxa del carnet per punts, el juliol del 2006, més de 183.000 homes els han perdut tots. En canvi el nombre de dones és molt menor: poc més de 19.900 conductores s’han quedat sense carnet.

Alguns poden pensar que és lògic que hi hagi menys dones que han perdut tots els punts perquè també n’hi ha menys que condueixen. Però la diferència entre homes i dones conductors no és tan gran: segons l’últim cens de conductors del 2017, dels 26 milions d’espanyols que van al volant, 15 són homes i gairebé 11 són dones.

dones-conduint2b

El risc de mort per accident de trànsit també és molt menor entre elles. Així, el 2013 el nombre d’homes que va perdre la vida a la carretera va ser tres vegades superior al de les dones, tal com recull un estudi de la Fundació RACC.

El secret, una percepció del risc més gran

Sembla que la nostra actitud al volant és més prudent i responsable que la dels homes i això, sens dubte, influeix en les dades anteriors.

  • Segons l’informe Joves i Conducció, dut a terme pel RACC, els homes presenten “una major tendència a assumir riscos, buscar sensacions i superar límits de velocitat que les dones”. Cal afegir-hi que sobreestimen més les seves capacitats a l’hora de conduir i es deixen influenciar més pels seus amics que elles, adverteix l’estudi.
  • Les dones, en canvi, sembla que són més conscients dels possibles riscos que poden presentar-se al volant. Això pot explicar per què nosaltres fem servir més el cinturó de seguretat i conduïm a menys velocitat que ells, tal com mostra una investigació de la Universitat de Granada (UGR) i del Consorcio de Investigación Biomédica de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP).

A mitjans del 2017 el RACC va presentar un pla amb 20 mesures per assolir el lideratge europeu en la reducció dels accidents de trànsit. En ell, hi apareixen estadístiques sobre el nivell de risc general, comparant els homes i les dones: 20 mesures per al 2020.