Les 4 avaries de cotxe més habituals

A Catalunya es produeixen més d’1 milió d’avaries de cotxe anuals, cosa que representa que cada dia gairebé 3.000 conductors sol·liciten un servei d’assistència mecànica. La major part de les intervencions, un 86,7%, es realitza a les zones urbanes, a les vies ràpides són un 9,9% i a les zones interurbanes un 3,3%. Les dades procedeixen d’un exhaustiu estudi del RACC que recull xifres totals del 2014.

També és molt important saber que el 50% dels vehicles catalans tenen una antiguitat superior als 10 anys, perquè estem davant d’un factor fonamental de cara al nombre d’avaries: el 65% de les assistències que realitza el Club correspon a vehicles de més de 8 anys. És a dir, que si tens un vehicle amb 8 anys o més, les possibilitats que tinguis avaries de cotxe augmenten considerablement.

El mateix estudi conclou que als vehicles de menys de 4 anys les avaries elèctriques (que són les que es produeixen més) i de motor són menors, pel fet que la bateria i la mecànica interna es troben en bon estat. En aquests vehicles amb menys de 4 anys les avaries es relacionen més amb la manera de conduir i amb les distraccions; per exemple, rodes punxades, errors de combustible (dièsel en comptes de gasolina o a l’inrevés), vehicles bloquejats, etc.

avaries de cotxe més habituals

En cas d’avaries de cotxe a la carretera

Ja saps que hi ha elements de seguretat que obligatòriament has de portar al cotxe: triangles de senyalització i armilla reflectant. L’armilla, l’has de tenir sempre a mà a l’interior de l’habitacle, no al maleter, perquè l’has de portar posada quan surts del vehicle.

Sempre has d’estar atent a qualsevol avís del quadre d’instruments i si es produeix una avaria el primer que has de fer és estacionar l’automòbil en un lloc segur, posar-te l’armilla de seguretat i col·locar els triangles a 50 metres del vehicle.

Com més aviat millor has d’avisar el Servei d’Assistència. Aquest servei és important que cobreixi també la persona, perquè llavors no depèn del vehicle que condueixis, sinó que en siguis el conductor. També has d’estar segur que compta amb una flota adequada i que et cobreix des del km 0.

Manteniment del vehicle

Prevenir és important perquè no et trobis amb sorpreses desagradables, de manera que durant tota la vida del cotxe has de seguir fil pel randa les revisions. Els cotxes moderns t’avisen amb l’ordinador de bord quan has d’acudir al taller, però millor que tinguis en compte que les revisions solen ser cada 15.000 km aproximadament.

 

Creativitat: Ferran Morales