Joves i conducció: com perceben ells el risc?

Segons les dades, no hi ha cap dubte: els accidents de trànsit són la primera causa de mort entre els joves espanyols. Tot i que les xifres de nois i noies que moren a la carretera han disminuït en els darrers anys, no podem baixar la guàrdia. El 2013 van morir a vies interurbanes 296 joves d’entre 15 i 34 anys, segons la Direcció General de Trànsit.

joves i conducció

Fotografia guanyadora del Premi Popular de la 6a edició del concurs Joves i Conducció.

Per què són més vulnerables

Hi ha molts factors que influeixen en la sinistralitat juvenil, però un dels que més pot modificar-se és, sens dubte, la percepció errònia que alguns d’ells tenen del risc: pensar que “controlen” els porta a conduir sota els efectes de l’alcohol o a circular massa ràpid. De fet, l’excés de confiança segurament està darrere d’un gran nombre dels accidents més comuns entre els joves: es produeixen durant el cap de setmana, entre la mitjanit i les sis de la matinada, en tornar a casa després d’una nit de lleure.

Més consciència del risc

Per a evitar riscos innecessaris, una de les estratègies fonamentals és apostar per eines de conscienciació adreçades als joves.

Des del RACC apostem per l’educació viària dels més joves. Generar un canvi cultural entre ells per a evitar futurs accidents és justament l’objectiu del programa educatiu Joves i Conducció, que proporciona materials didàctics als professors i duu a terme un concurs anual en què els alumnes participen amb vídeos, fotografies i relats.

Els cursos de sensibilització en la conducció segura són una altra bona eina. En alguns d’ells, com el que ofereix el RACC, s’estimula la conducció sota els efectes de l’alcohol.

Finalment, no podem oblidar que donar bon exemple al volant des que els nens són petits és la millor manera que, quan comencin a conduir, siguin conscients de la importància de respectar els límits de velocitat o posar-se el cinturó de seguretat, entre altres mesures bàsiques.

Al marge de la formació i la sensibilització, ja saps que el RACC ofereix als teus fills la millor assistència en els moments clau. Pots trobar la modalitat que millor s’adapti a les seves necessitats aquí.

Sense respostes