Infraccions de trànsit que et poden portar a la presó

Tranquil! Si ets una persona mínimament responsable i respectuosa amb la resta de ciutadans, difícilment acabaràs a la presó per una infracció de trànsit. En general, es tracta d’infraccions que posen en greu risc la seguretat pròpia i la dels altres. Fins i tot, encara que no tinguis permís de conduir.

Sis infraccions que et poden portar a la presó

Repassem a continuació les sis infraccions relacionades amb la seguretat viària que et poden portar a la presó:

1. Conduir a velocitat excessiva

No es tracta de superar lleument el límit màxim, sinó de circular deliberadament a una velocitat molt superior a la permesa en cada via: 60 km/h per sobre del límit en vies urbanes i 80 km/h per sobre del límit en vies interurbanes. El Codi estipula la possibilitat de pena de presó de tres a sis mesos. O realitzar treballs en benefici de la comunitat de 31 a 90 dies. Sí que està assegurada, però, la retirada del permís entre un i quatre anys.

2. Consumir alcohol o drogues

Una altra acció completament evitable. En aquest cas, la condemna pot oscil·lar entre tres i sis mesos de presó, si se superen els 0,60 mg/l d’alcohol en aire espirat o els 1,2 mg/l d’alcohol en sang, a més de la retirada durant el mateix període que per velocitat excessiva. En el cas del consum de substàncies psicotròpiques, estupefaents i drogues tòxiques, serà l’agent de trànsit que detecti la infracció qui decideixi si denuncia o no el conductor per un delicte contra la seguretat viària.

Drogues i conducció

3. Negar-se a realitzar el control d’alcoholèmia o drogues

Compte, perquè molts conductors desconeixen que negar-se a sotmetre’s a la prova pot comportar penes d’un a quatre anys de presó.

control alcoholèmia

4. Conduir amb temeritat i menyspreu manifest per la vida dels altres

S’entén que la conducció temerària és la que provoca un risc greu i real per a la vida o la integritat d’altres persones. Té una pena de presó de sis mesos a dos anys, que s’incrementa en el cas que es consideri que es condueix amb menyspreu manifest per la vida dels altres. D’un a dos anys de presó si no s’arriba a posar en situació concreta de perill la vida de tercers i de dos a cinc en el cas que sí que se’n registri una situació concreta (per exemple, conductors que circulen a alta velocitat en sentit contrari ).

Conduccó temerària

5. Conduir sense carnet

Les causes per les quals algú no té carnet són diverses. Perquè mai l’ha obtingut, perquè li ha estat retirat per una altra infracció o s’han esgotat els punts del permís. Sigui quina sigui la raó, les penes de presó poden oscil·lar de sis mesos a dos anys. També es pot fixar treball a la comunitat de 31 a 90 dies.

6. Posar en risc la seguretat

Atenció perquè en aquest aspecte no cal disposar de permís. Per exemple, accions com obstruir la calçada, vessar substàncies lliscants o inflamables, o modificar la senyalització es poden castigar amb pena de presó de sis mesos a dos anys.

Com dèiem, no es tracta d’infraccions que es cometin per distracció. La majoria són actituds deliberadament de risc. Sigui com sigui, la millor manera d’evitar la presó al volant és complir la normativa sempre.

Comentaris
  1. José Antonio Abenza Pérez

    creo que estos recordarios son buenos y nos refresca con la atención que hay que coducir

    • RACC Bloc

      Gracias José Antonio 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *