Es poden personalitzar les matrícules de cotxe?

A Espanya no es veuen plaques d’identificació dels cotxes modificades, i tampoc no hi ha casos de milionaris que estiguin disposats a pagar quantitats astronòmiques per personalitzar les matrícules. Però això sí que passa en d’altres països del món.

La personalització de les matrícules és molt coneguda als Estats Units, tot i que les extravagàncies de veritat les trobem en altres països. El millor exemple és el cas de Saeed Abdul Ghaffar Khouri, un empresari d’Abu Dhabi, que va arribar a pagar més de 10 milions d’euros perquè la seva matrícula tingués el número 1.

Un caprici car, de vegades

Els àrabs ocupen el Top 5 de les matrícules més cares del món, però no en tenen l’exclusivitat. Al Regne Unit un empresari va portar a extrems insospitats la seva afició per la Fórmula 1: va pagar més de 635.000 euros perquè la placa del seu cotxe portés “F1” com a referència explícita a la competició de motor.

Als EUA no és tan car

Als EUA, tot un clàssic en la modificació de matrícules, si es vol personalitzar la placa de la matrícula, no resulta tan car. Només cal pagar un petit sobrepreu i s’hi poden posar les lletres o dibuixos que hom vulgui, dins uns límits legals.

matricules especials

matrícula de cotxe mr mrs

matrícula cotxe why

personalitzar les matricules

matrícula cotxe Hawaii

 

Personalitzar les matrícules a Espanya

Però i aquí, podem personalitzar les matrícules dels nostres cotxes? L’empresa espanyola Samar’t, el major fabricant de matrícules del món, va fer un estudi que va concloure que més d’un 50% dels conductors espanyols –indistintament homes i dones– voldrien personalitzar la seva matrícula. Si la mostra la reduïm a la població jove, la xifra puja a més del 70%. Però per desgràcia de tots aquests conductors, a Espanya de moment la personalització de matrícules està molt limitada; sí que és possible, però sota uns paràmetres molt estrictes.

Samar’t va aconseguir dues homologacions que li permeten fabricar matrícules de disseny. Els números i les lletres són intocables, però sí que està permès modificar la forma i el fons de la placa. Això permet que la matrícula tingui forma hexagonal o octogonal, i també permet incloure-hi dibuixos de fons, com ara una bandera de quadres. Això sí, ha de tenir un to tènue, que no interfereixi la visibilitat dels números i les lletres.

I hi ha més limitacions. En cas que la matrícula sigui d’alumini, no hi ha problema, i les dues modificacions es poden aplicar. Però si la matrícula és de metacrilat, només es pot personalitzar el dibuix del fons. Així doncs, el somni de molts conductors de personalitzar les matrícules amb paraules i dibuixos, a l’estil americà, és encara lluny.

Per cert, compte amb algunes pàgines web on es poden comprar matrícules de diversos colors, mides i tipografies. Hi afirmen que en sis dies les tindràs a casa i el preu varia entre els 15 i els 20 euros. Has de saber que l’ús d’aquestes matrícules està prohibit per a la circulació, però l’avís no es troba fàcilment a les webs perquè està una mica amagat i resulta bastant confús. Les matrícules són quelcom important des del punt de vista normatiu, perquè permeten identificar i diferenciar un vehicle dels altres, i no s’hi pot aplicar cap altra modificació més enllà de les especificades. En cas que es canviï algun component de la placa, o aquesta estigui mal situada –per exemple, al davantal–, ens exposem a una multa de 200 euros.

Ja veus que personalitzar la matrícula no és senzill per motius legals. Però, això sí, si finances el cotxe amb el RACC la matriculació és gratis. Aprofita-ho ara!