Coneixes el significat de les etiquetes ambientals?

La Dirección General de Tráfico ha començat a etiquetar el parc automobilístic en funció dels nivells de contaminació. Els primers a rebre l’etiqueta, uns 100.000, són els vehicles amb el distintiu ECO.

Hi ha 4 categories diferenciades:

 

 • Etiqueta zero emissions. Són els vehicles 100% elèctrics de bateria, els híbrids endollables amb una autonomia en mode elèctric de més de 40 km i els anomenats vehicles d’autonomia estesa.
 • Etiqueta Eco. Híbrids endollables amb menys de 40 km d’autonomia elèctrica, híbrids no endollables, els de gas natural (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP).
 • Etiqueta C. Turismes i furgonetes lleugeres de benzina matriculades des de gener de 2006 (Euro 4, Euro 5 i Euro 6) i dièsel a partir de 2014. Vehicles de més de 8 places i de mercaderies (benzina i dièsel) des de 2005.
 • Etiqueta B. Turismes i furgonetes lleugeres de benzina matriculades a partir de gener de l’any 2000 (Euro 3) i propulsats per dièsel a partir de gener de 2006 (Euro 4 i Euro 5).

DGT etiquetes contaminació

Quin és l’objectiu?

Segons la DGT, “aquesta classificació té com a objectiu discriminar positivament als vehicles més respectuosos amb el medi ambient i ser un instrument eficaç en polítiques municipals, tant restrictives de trànsit en episodis d’alta contaminació, com de promoció de noves tecnologies a través de beneficis fiscals o relatius a la mobilitat i el medi ambient”.

La classificació dels vehicles està consignada en el registre nacional de vehicles de la DGT i a la mateixa podran accedir en temps real els organismes amb competència en la matèria de mobilitat, seguretat viària, tributària o en medi ambient.

Els criteris per classificar el parc de vehicles són el resultat d’un llarg i deliberat treball liderat per la DGT i en el qual han participat entre d’altres organismes l’Ajuntament de Madrid, l’Ajuntament de Barcelona, ​​el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), l’Associació Nacional de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. El primer fruit d’aquest grup es va materialitzar amb la classificació dels vehicles “zero emissions” i l’enviament de les etiquetes blaves als seus 10000 titulars.

Ja està en marxa?

La DGT ja ha enviat als 100.000 titulars de vehicles classificats com ECO (uns 25.000 de la Comunitat de Madrid i 16.000 a la província de Barcelona) una carta en la qual s’inclou el distintiu mediambiental blau i verd.

L’enviament del distintiu ambiental també el realitzarà la DGT als titulars de vehicles etiquetats com C i B però en mesos posteriors i de forma progressiva.

El pla de la DGT és continuar amb la classificació de la resta del parc de vehicles fins a tenir etiquetats els 32 milions de vehicles dels que actualment es compon el nostre parc automobilístic.

Un cas molt específic: dièsels matriculats a finals del 2005 o gasolina a finals del 1999

Aquells usuaris que disposin d’un turisme dièsel matriculat a finals del 2005 o d’un gasolina matriculat a finals del 1999 podrien tenir, en casos molt específics, dret a obtenir l’etiqueta ambiental de la DGT, malgrat que per data de matriculació no els correspondria. Es tractaria d’una xifra molt reduïda de vehicles que es van matricular equipant motors que ja complien amb la normativa Euro que entrava en vigor l’1 de gener de l’any següent.

Segons la DGT, en aquests casos cal mirar la fitxa tècnica del vehicle per comprovar si compleixen la normativa Euro que els permet circular en episodis de contaminació (Euro 4 per a dièsel, Euro 3 per a gasolina). En cas afirmatiu, es pot demanar a la DGT l’enviament de l’etiqueta ambiental sense cap cost i el canvi del nivell d’emissions Euro del nostre cotxe que figura al registre de vehicles de la DGT.

Si a la fitxa tècnica no consta la normativa Euro (és el més habitual), es pot demanar un certificat del fabricant a través del concessionari perquè la marca ens indiqui sota quina normativa Euro està fabricat el motor del nostre vehicle. Si la resposta del fabricant demostra que el nostre vehicle compleix les normes Euro que li permeten obtenir l’etiqueta ambiental, la podrem demanar sense cap cost a la DGT.

En cas que volguem que aquestes emissions Euro constin a la fitxa tècnica del vehicle, s’ha de passar la ITV per certificar l’error i després demanar cita prèvia a la Prefectura Provincial de Trànsit (DGT) per sol·licitar un duplicat de la fitxa, amb el cost a càrrec del propietari del vehicle. De tota manera, es tracta de casos molt específics.

Encara no tens l’etiqueta mediambiental? Doncs recorda que si ets soci del RACC i encara no tens l’etiqueta pel teu cotxe, el servei de gestoria del RACC t’ofereix la possibilitat de sol·licitar-la o fer un duplicat sense que t’hagis de preocupar de res. Més informació a la teva oficina RACC o al telèfon 900 357 357.

Si estàs interessat en mobilitat sostenible et recomanem l’article de ‘Cap a una nova mobilitat més neta’ a la RevistaRACC.

Comentaris
 1. Anònim

  Encara tramiteu l’obtenció de les etiquetes? En cas afirmatiu, té algun preu per als socis?

 2. Joaquin

  Ting un opel astra 1.6 gasolina del agosto del 2000. He pasat totes les itv sense cap problema vaig anat a correos a buscar la pegatina i hem van dir que no hem pertocaba. Vaig anar al concesionari i hem van dir que tampoc. No enteng res esta dintre del límite. No?

 3. Xavi

  Hola tinc una moto matrículada a finals del 2003 em correspon etiqueta o ja la PUC donar de baixa í estalvio ITV i seguro i impost de circulacio, i agafo el cotxe ,que contaminare mes segur

  • RACC Bloc

   Bon dia XAvier,
   A una moto matriculada de 2003 al 2006 li correspon la categoria Euro 2, per tant porta associada la Etiqueta ambiental B. Amb aquesta etiqueta es permetrà circular sense restriccions tant a Barcelona com a l’àrea metropolitana.
   Tot i que no és obligatori tenir-la visible a la moto, en cas de que vulgui obtenir l’etiqueta haurà de demanar-la a una oficina de Correos o bé al Departament de Gestoria del RACC, on l’ajudaran amb aquest tràmit.
   Salutacions.

 4. Pere

  Tinc un Corolla 1.4 D4D de 10/2005 que ja feia poques emissions. Això que puc demanar el certificat de la norma Euro al concessionari, funciona?

 5. Mercè ruiz

  Si tinc un cotxe diesel matriculat al 2008 i tinc etiqueta , que passara quan tingui 10 anys? Perdrà la etiqueta i no podré circular o si esta matriculat despres del 2006 no se li retirara la etiqueta i podrà seguir circulant normalment? Fins quan?

  • RACC Bloc

   Bona tarda Mercè,
   Segons el sistema d’etiquetatge de la DGT, a un cotxe dièsel matriculat el 2008 li correspon l’etiqueta C, per tant, no és objecte de les restriccions de circulació definides a dia d’avui. La DGT no preveu retirar cap etiqueta que hagi estat adjudicada i per part de l’Ajuntament de Barcelona o de la Generalitat no es preveuen canvis en les restriccions de trànsit. El seu vehicle amb la regulació vigent no es veuria afectat en cap cas.
   Esperem haver resolt els seus dubtes. Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *