Cotxe negre o blanc: quin absorbeix més la calor?

Deixar el cotxe aparcat al sol a l’estiu fa que la temperatura de l’interior del cotxe arribi a aconseguir 55ºC quan la temperatura exterior és de 35ºC.

Saps quins factors influeixen més?

S’han realitzat proves sobre els dos vehicles iguals excepte pel color de la carrosseria i la tapisseria dels seients. La selecció dels colors negre i blanc es va fer tenint en compte la marcada diferència existent en l’absorció de la calor que ofereix cadascun dels colors.

cotxe negre

Els cotxes amb carrosseries pintades amb colors foscos absorbeixen més radiació solar que els pintats amb colors clars. És el motiu principal que els vehicles de color negre s’escalfin de forma significativa als dies d’estiu, adquirint temperatures bastant elevades en la seva superfície exterior.

Després d’haver exposat tots dos vehicles a la radiació solar durant 60 minuts, s’ha pogut mesurar una diferència de gairebé 20ºC entre tots dos cotxes (80ºC cotxe de color negre i 63ºC el cotxe de color blanc). L’increment de temperatura sobre la superfície dels vehicles es produeix de forma progressiva, tenint el seu màxim increment als primers 20 minuts d’exposició.

…i com afecta a l’interior del cotxe?

Una exposició contínua a temperatures elevades pot fer que l’habilitat del cos de compensar la temperatura corporal es vegi afectada, produint marejos i en determinades ocasions requereixi assistència hospitalària d’emergència.

Romandre dins d’un vehicle resulta perillós a partir d’una temperatura interior de 40ºC, la qual s’aconsegueix al cap de 42 minuts (quan la temperatura exterior és de 25ºC constants).

Els nens són particularment vulnerables a situacions extremes de temperatura

Per evitar-ho et recomanem que col·loquis un para-sol al parabrisa.

En el cas d’una temperatura exterior de 35ºC, es podrien aconseguir els 55ºC a l’interior del vehicle al cap de 60 minuts. Passats els mateixos 42 minuts, s’ha pogut mesurar una temperatura de 72,8ºC sobre la superfície del quadre de comandament. L’efecte d’una temperatura d’aquesta magnitud al contacte amb la pell de l’ésser humà, pot comportar danys a la pell en tan sol uns segons.

Vigila! Tocar breument la superfície d’un cotxe exposat al sol únicament durant 10 minuts pot provocar cremades en la pell.

Comentaris
  1. David

    Per això els taxistes de Barcelona reivindiquem constantment canviar el color negre per el groc, tenir els taxis grocs són tant visibles com tenir-los com ara; o en el seu defecte intercanviar els colors; tot groc menys les portes i el maleter. Guanyaríem nosaltres i els passatgers. Gracies per escoltar la petició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *