Com superar la por a conduir després d’un accident de trànsit

Ansietat i inseguretat al volant, por davant determinades maniobres, sensació que ets incapaç de dominar el vehicle a més de 100 km/h… són alguns dels símptomes més habituals de l’amaxofòbia o por de conduir. No són pocs els conductors espanyols que la pateixen: segons dades de la Fundació CEA, els passa a gairebé el 30% dels que condueixen de forma habitual. Els casos més greus, en els quals la por és tan gran que impedeix posar-se al volant, afecten el 6% dels conductors.

Haver patit o presenciat un accident de trànsit és un dels principals desencadenants d’aquesta profunda por de conduir. I encara que amb el pas del temps algunes persones ho acaben superant sense necessitat d’ajuda, no sempre és així.

superar la por a conduir

Cinc claus per conduir altre cop, sense nervis ni ansietat

  • Avalua el teu grau d’amaxofòbia. Hi ha qüestionaris especialment ideats per conèixer la intensitat de la por de conduir que se sent i si, en base a això, es necessita tractament per superar-la. Respondre’n un pot ser un bon començament.

  • Si no et sents capaç de conduir, comença anant de copilot amb persones que et facin sentir còmode. Això pot fer que la teva seguretat a l’hora de viatjar amb cotxe vagi augmentat progressivament.

  • Les primeres vegades que vagis al volant, demana a algú de confiança i que et faci sentir tranquil que viatgi amb tu i fes anar el vehicle per carrers coneguts.

  • A mesura que el temor es vagi reduint, incrementa les teves metes (conduir acompanyat però per trajectes que no coneguis tant, començar a portar el cotxe sense companyia pels més coneguts…).

  • Recorda, en tot cas, que hi ha teràpies especialment ideades per superar la por de conduir. S’hi sol recomanar començar a fer-ho amb un vehicle d’autoescola acompanyat del psicòleg encarregat del tractament, per després conduir un cotxe sense doble comandament també acompanyat. I, finalment, portar-lo sol però amb el psicòleg conduint un altre vehicle a prop.

Finalment tingues en compte que si ets soci i, malgrat intentar superar la por de conduir, en algun moment tens una crisi d’ansietat al volant, pots recórrer al nostre Metge de Guàrdia 24 h.