Com utilitzar les pinces per fer arrencar el motor del cotxe

A tots ens pot passar que, sense esperar-ho, ens quedem sense bateria del cotxe, perquè ja està esgotada o per un descuit; el resultat és el mateix: et quedes sense cotxe. Si tens pressa, és un problema seriós, i més encara si és una urgència. Per solucionar-ho, si has estat previsor i portes unes pinces d’arrencada, només cal que t’ajudi algú amb un altre vehicle per fer un pont de bateria per arrencar el motor.

Però es tracta d’una operació que pot ocasionar algun ensurt, per la qual cosa has d’actuar amb cura; a més, has de tenir en compte que no és el mateix arrencar un cotxe modern que un d’antic. Als cotxes nous l’electrònica té molta importància i pots provocar un problema major. I en tots els casos has de tenir en compte que les dues bateries han de ser del mateix voltatge.

Abans de posar-te en acció, segueix els consells que et dóna Andreu Serrallonga, mecànic d’Assistència del RACC…

Per seguretat i perquè puguis arrencar el motor del cotxe, hi ha una sèrie de recomanacions que cal que segueixis:

 1. Les pinces han de ser de bona qualitat, amb els cables gruixuts, i han d’estar en perfecte estat. El normal (i necessari) és que tinguin dos colors, vermell per al pol positiu i negre per al negatiu, perquè no cometis un error greu.
 1. Els cotxes no han de tocar-se entre si. L’única connexió entre els dos vehicles es farà amb les pinces.
 1. Amb els dos capós oberts, assegura’t de quins són els borns negatiu i positiu. Després, amb els motors aturats, col·loca primer la pinça del pol positiu a la bateria del cotxe descarregat per un extrem, i després al born positiu del cotxe carregat per l’altre. Després, comença per connectar la pinça del pol negatiu al born negatiu del cotxe carregat primer, i connecta l’altre extrem al born negatiu de la bateria del cotxe descarregat. En vehicles amb sensor intel·ligent de càrrega és convenient no col·locar la pinça negativa sobre el mateix pol negatiu de la bateria, s’ha de buscar un lloc més allunyat, que normalment els fabricants ja habiliten per a aquesta finalitat. Posa molta atenció a no deixar les pinces sobre de les bateries mentre realitzes aquest procés perquè pot ser molt perillós. La pinça positiva mai s’ha de deixar en cap part del vehicle mentre es manipula.
 1. Un cop col·locades les pinces al lloc que toca, s’ha de posar en marxa el cotxe amb la bateria en bon estat i després has d’engegar el que ha fallat. Llavors hauries d’actuar just al revés de com ho has fet per col·locar-les, començant per treure el negatiu del cotxe auxiliat.

Arrencadors booster i manteniment

Si tens un arrencador tipus booster, tot serà més fàcil, perquè no necessiten un cotxe auxiliar. Són sistemes més segurs, sobretot si el teu arrencador té protecció d’inversió de polaritat. En aquest cas, només hauràs de connectar els cables (si ho fas erròniament no t’ho permetrà), encendre l’arrencador (que ha d’estar carregat) i ja està, podràs arrencar el motor.

De tota manera, el més encertat per evitar sorpreses és que facis el manteniment habitualment, que un mecànic comprovi en quin estat es troba i substituir-la quan mostri senyals d’esgotament, que per regla general passa sobre els 3-4 anys. Si has de canviar-la, millor que ho faci un especialista.

I recorda que el RACC t’ofereix un Servei d’Assistència Mecànica 24h per si et trobes amb aquest o qualsevol altre problema que no puguis solucionar.

Comentaris
 1. Llorenç

  El punt 4 discrepo, doncs si no engeguem el cotxe abans de posar el ultim negatiu ens podem trobar que la bateria buida ens amorri la carregada, doncs en el temps que posem el cable i engeguem el cotxe la bateria carregada esta en tampo amb la buida, per tant l’esta carregant sense ajut del alternador, i això ens pot provocar que el cotxe no arrenqui, ho he vist.

  • RACC Bloc

   Hola Llorenç,
   Quan fem aquest procediment d’encesa amb pinces no triguem més d’uns pocs segons en engegar el motor després de posar la segona pinça (negativa). En aquests casos de bateria descarregada, es tracta de pocs ampers de descàrrega durant un curt període de temps i per compensar-ho, engeguem, de manera que l’alternador carregui de nou la nostra bateria. En cas que la bateria del vehicle assistit estigui tant descarregada que provoqui una caiguda de tensió important a la del nostre cotxe, recomanem engegar el motor i esperar uns cinc minuts abans de tractar d’engegar el motor del vehicle assistit, de manera que quan ho fem la seva bateria ja estigui força recuperada.
   Salutacions,

 2. Heribert

  Primer treure el negatiu?
  Esteu segurs?
  El negatiu es la referència, normalment es el primer a posar i l’últim a treure.

  • RACC Bloc

   Bon dia Heribert,
   Segons l’assessoria tècnica del RACC, quan es desconnecten els cables, és convenient començar per la pinça negativa perquè si aquesta ens cau de les mans i toca a qualsevol punt metàl•lic del vehicle, no origina cap curtcircuit, mentre que si desconnectem primer la positiva, sí.
   Salutacions,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *