Fent un Tetris: Com has de col·locar l’equipatge al cotxe per a guanyar en seguretat

Tot i que quan marxem de vacances o volem fer una sortida de cap de setmana saber com fer-se la maleta com un professional ens pot ajudar, no sempre s’aconsegueix un equipatge reduït, especialment quan viatges amb nens. Qui no ha jugat al Tetris amb l’equipatge intentant que càpiga tot l’equipatge quan clarament no hi cap? Els nervis de tot el procés no són el millor per posar-se a conduir. D’altra banda, segons la forma de col·locar l’equipatge amb una càrrega excessiva, pot tenir riscos que facin menys segura la conducció.

I la baca? És correcte acumular-hi objectes, tot el que no càpiga en el portaequipatges? No, no és la solució fàcil que sembla: sempre que sigui possible hem d’evitar portar paquets a la baca, però si ho fem, aquesta ha d’estar homologada, i fins i tot val la pena adquirir un cofre, que gràcies al seu disseny aerodinàmic aconsegueix menys resistència.

En aquest post explicarem com col·locar l’equipatge correctament al cotxe i que no acabis com la família de la foto. Es tracta de consells útils per a aprofitar bé l’espai i que et càpiga tot l’equipatge, però també per seguretat.

Una maleta, un projectil en potència

Una maleta mal subjectada pot transformar-se en un autèntic projectil en cas de col·lisió. S’estima que a 50 km/h un objecte pugui multiplicar el seu pes entre 30 i 50 cops. Això vol dir que una maleta petita i inofensiva de 3 kg es pot convertir en un objecte de més de 100 kg de pes.

I és que pot semblar que carregar un vehicle és fàcil i que l’únic que importa és que hi càpiga tot, però hi ha uns certs consells importants, perquè un equipatge mal col·locat afecta l’estabilitat i, per tant, la conducció i la seguretat. Quan afegim pes al nostre cotxe estem desequilibrant-lo perquè n’alterem el centre de gravetat i la direcció es torna més sensible.

La clau: una col·locació equilibrada

Per això és imprescindible repartir la càrrega de manera adequada. Per a començar, el millor és situar al maleter els objectes pesats sempre a la part més baixa i tan centrats com sigui possible. I no hem de posar mai equipatge o objectes de qualsevol tipus als seients de darrere, ni tampoc a la safata posterior, per petits que siguin, perquè a més de no estar subjectats, el camp de visió queda reduït.

Col·locar l’equipatge als seients de darrere…

En cas que viatgem amb càrrega però sense ocupants als seients de darrere, és molt recomanable cordar els cinturons de seguretat. D’aquesta manera ens assegurem que en cas de xoc o maniobra brusca imprevista no cedeixin els seients i que l’equipatge lesioni els ocupants davanters. Hi ha molts vehicles avui en dia que ja disposen de xarxa protectora al maleter, la qual cosa és molt recomanable per a reduir el possible desplaçament de la càrrega.

equipatge al cotxe

 

Comprovar la pressió dels pneumàtics

Si hem de fer un viatge llarg, és primordial comprovar la pressió de les rodes. Com més pes, més pressió hem d’afegir als pneumàtics. En aquest sentit, és molt important recordar que si apliquem canvis hem de fer-ho seguint les recomanacions de la guia tècnica del nostre vehicle.

Augmenta la distància de seguretat

Cal tenir en compte que en concentrar la major part del pes al portaequipatges, el morro s’aixeca sensiblement i hem de baixar l’altura dels llums, tant per no perdre el nostre camp de visió de nit com per no enlluernar els altres vehicles.

També gastem més combustible i, el més important, reduïm la potència i la capacitat de reacció; ho podem notar en l’acceleració, però també en aturar el vehicle. Necessitarem més distància de frenada, motiu pel qual és important augmentar la separació respecte del cotxe que tenim davant, i hem de pensar-hi a l’hora de fer un avançament.

Ja saps com col·locar l’equipatge al cotxe per anar de viatge. Carrega’l seguint aquests consells per a anar més segur. I per a tenir encara més tranquil·litat descobreix ara els beneficis de fer-te Soci del RACC.

Sense respostes