L’anticipació com a tècnica de conducció eficient

La conducció eficient és el resultat d’una combinació d’actituds i de comportaments al volant que permeten reduir el consum de combustible entre un 10% i un 25%, entre altres avantatges mediambientals i de seguretat. És el cas del tema que tracta aquest article, l’anticipació.

Actuar amb anticipació i previsió és un aspecte fonamental, en el qual entren en joc factors com la postura i l’actitud al volant, o la capacitat de percebre els possibles riscos de l’entorn per actuar amb suficient antelació. El següent vídeo resumeix els aspectes clau per conduir amb anticipació:

L’empatia és clau en la conducció anticipant

Juntament amb els consells bàsics recollits al vídeo, la conducció anticipant té també molt a veure amb la capacitat de posar-nos a la pell de la resta d’usuaris de la via per preveure situacions de risc concretes, a partir de la nostra pròpia experiència al volant:

  • Senyalitzar els nostres moviments: segur que en més d’una ocasió ens hem indignat davant d’aquell conductor que no fa servir mai l’intermitent o que circula de forma vacil·lant. Si sabem com n’és d’important saber les intencions de la resta d’usuaris, estem segurs que senyalitzem els nostres moviments?

  • Evitar circular per l’angle mort: és impossible tenir un 100% de visibilitat de l’entorn. Especialment si viatgem amb moto, podem evitar situar-nos en aquest punt de la zona lateral del vehicle on sabem que l’altre usuari no ens pot veure. A l’article Cinc solucions per reduir els riscos de l’angle mort al cotxe recollíem consells sobre aquesta qüestió.

anticipació conducció eficient

  • Atenció als senyals: la proximitat a un centre escolar o d’oci, els riscos vinculats a determinades condicions meteorològiques, l’arribada a una zona d’obres… Els senyals ens donen moltes pistes sobre possibles situacions de perill davant les quals cal extremar una mica més la precaució.

  • Conèixer les situacions quotidianes: les ciutats i les carreteres tenen el seu ritme propi. Per l’experiència al volant sabem a quines hores i en quines zones trobem més congestió per l’inici o el final de la jornada laboral, per la proximitat de centres escolars, per la ubicació de zones de càrrega/descàrrega… Actuar amb anticipació també és saber evitar aquests entorns i, si no és possible, carregar-se de paciència.

  • Evitar els conductors imprudents… La pròpia experiència permet també identificar actituds imprudents: el conductor que canvia contínuament de carril sense avisar, el que frena bruscament, el que reacciona amb agressivitat… Si en “fugim”, evitarem el risc i circularem molt més tranquils.

Com es pot veure, l’anticipació és molt més que una actitud per a la conducció eficient i ens ajuda a circular més tranquils i segurs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *