6 coses que pots fer per evitar un accident de trànsit

L’accident de trànsit és una de les principals causes de mort, i si no hi posem remei entre tots pot convertir-se en la primera a les pròximes dècades. Gairebé 1,24 milions de persones perden la vida cada any a les carreteres de tot el món, per la qual cosa disminuir rotundament aquesta xifra ha de ser una prioritat.

La celebració del Dia Mundial en Record de les Víctimes dels Accidents de Trànsit, afavorit per l’ONU, pretén conscienciar sobre “la devastació econòmica i emocional causada pels accidents de trànsit i reconèixer el sofriment de les víctimes i la tasca dels serveis de suport i de rescat”. Aquesta jornada se celebra el tercer diumenge de novembre, que aquest any és el dia 15.

Encara que als països avançats les mesures adoptades han aconseguit estabilitzar o fins i tot reduir el nombre de morts, als països pobres, en canvi, segueixen en augment. L’estat de les carreteres, la implicació de les autoritats i els mitjans amb què compten, a més del parc automobilístic, suposen una gran diferència entre països rics i pobres, però de tota manera el factor humà segueix sent la principal causa dels accidents.

6 consells per evitar un accident de trànsit

6 consells per evitar un accident de trànsit

Si segueixes una sèrie de recomanacions bàsiques, les possibilitats que pateixis un accident de trànsit greu disminueixen sensiblement. Però sobretot has d’estar pendent només de conduir, així evitaràs distraccions, el gran mal de la circulació d’avui dia.

  • Utilitza el mòbil amb mans lliures: el telèfon mòbil és un gran aliat, però la seva utilització inadequada al cotxe ja és la principal causa d’accident. Si l’has de fer servir, ha de ser només per parlar, i únicament amb el mans lliures.
  • Respecta les normes de circulació: sembla una obvietat, però les normes de trànsit hi són per complir-les. A l’autoescola ja et van ensenyar que no has de canviar bruscament de carril, o que no has d’avançar per la dreta.
  • Dóna prioritat als vianants: els vianants són els més vulnerables entre tots els elements que conformen la circulació, per això has de posar especial atenció no només als passos de vianants sinó en general, especialment de nit.
  • No et distreguis als embussos: si et trobes habitualment amb embussos, ets propens a patir problemes cardiovasculars, la qual cosa ja és un problema, però si a més et distreus, augmenten les possibilitats de tenir un accident de trànsit.
  • No condueixis si has begut: segur que sents insistentment aquest missatge, però encara que sembli mentida, les informacions sobre conductors que provoquen greus sinistres per haver begut no s’acaben mai; per això, “Si beus, no condueixis”.
  • Respecta les regles de trànsit: les regles de trànsit estan posades per tècnics atenent les circumstàncies de l’entorn i de la via. Si et saltes un semàfor o vas a més velocitat que la indicada poses moltes persones en perill.

Creativitat: Ferran Morales

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *