Multes que et poden arribar sense moure el cotxe

Portar la matrícula bruta, aparcar a la platja o no avisar que t’has mudat són algunes de les coses que poden fer que et sancionin, fins i tot amb el cotxe aturat. Et mostrem aquestes i altres multes que, potser, desconeixes.

Que el cotxe no tingui l’assegurança en regla

Sabies que prop de 2 milions de vehicles circulen a Espanya sense assegurança? Sens dubte és una xifra sorprenent, i més encara tenint en compte que, encara que no facis servir el cotxe, tenir-lo assegurat és obligatori. La multa per no comptar amb una pòlissa d’aquest tipus oscil·la entre els 600 i els 3.000 euros. A més, envien el cotxe al dipòsit i no pot retirar-se fins que el propietari demostri que està assegurat.

Rentar el cotxe al carrer

És un altre clàssic, sobretot en pobles i ciutats petites. Però segons l’article 4.2 del Reglament General de Circulació fer-ho està prohibit perquè, entre d’altres coses, es poden deteriorar voreres i carreteres. La multa depèn dels municipis, per la qual cosa el seu import pot variar molt (entre 30 i 3.000 euros). Però si tenim en compte que els ajuntaments posen el 76% de les multes, el més assenyat és no jugar-la-hi.

Multa per rentar el cotxe al carrer

Tenir la ITV caducada

A vegades ens confiem i creiem que encara tenim temps de passar la ITV quan, en realitat, estem fora de termini. Si et passa demana cita com més aviat millor perquè la multa pot anar des dels 200 als 500 euros, encara que tinguis el cotxe aturat.

Una bona opció per evitar aquesta possible sanció si no fas servir el cotxe i no vols passar la ITV any rere any és donar-lo de baixa temporalment.

Aparcar a la platja

La penalització depèn dels ajuntaments, però has de tenir en compte que si deixes el cotxe a la platja pots trobar una multa al parabrises quan vagis a buscar-lo. Si vius o viatges a una zona de costa informa’t al respecte.

Multa per aparcar a la platja

Canviar de casa i no avisar

Si et mudes, has de notificar a la Prefectura Provincial de Trànsit o en el teu nou ajuntament (tot i que aquest tràmit no es pot fer en tots els consistoris). Allà haureu d’omplir un imprès i presentar tant el permís de conduir com el certificat d’empadronament. És un tràmit gratuït que, si no fas i et multen, et suposarà pagar 80 euros.

La matrícula no es llegeix bé

Un simple adhesiu o no netejar la matrícula després de conduir per un terreny ple de fang pot costar fins a 80 euros de multa. La DGT ho deixa clar: les matrícules no han de presentar obstacles que impedeixin o dificultin la seva lectura.

Multa perquè la matrícula no es llegeix bé

Finalment, recorda que per saber si tens multes pendent el més senzill és consultar-ho a la seu electrònica de la DGT.

Comments
  1. Joan Lobera

    Algunes de les noticies les desconeixia

  2. marta

    Moltes gràcies. Bona informació. Marta

Deixa un comentari