Encara fumes al cotxe amb els nens dins?

Anglaterra, Gal·les, França, certes zones d’EUA, Canadà i Austràlia… cada vegada són més els països que prohibeixen fumar als cotxes particulars si hi ha nens dins. Al nostre, de moment, està permès, però això no significa que sigui la millor opció, ni per a tu ni per als menors.

¿Por qué no fumar en el coche con los niños?

 

Estaries d’acord a fer què no es pogués fumar al cotxe si en ell viatgen menors? A aquesta pregunta van respondre més de 5.500 espanyols l’any passat, i la resposta no deixa lloc a dubtes: tan sol el 20% dels quals fumen s’oposen a regular-ho. A més, una gran majoria dels participants (el 90%) declara no fumar al cotxe si en ell hi ha nens.

Riscos per a la seva salut

Si encara ets dels quals fumen al cotxe, o permets que uns altres ho facin en presència de menors, tingues en compte que els pulmons dels nens són més petits i no estan del tot desenvolupats, per la qual cosa fan més respiracions per minut que els adults.

  • Quan hi ha algú fumant a prop acaben inhalant més quantitat de fum, i també de tòxics (segons l’OMS en el fum del tabac hi ha, com a mínim, 250 productes químics nocius). I al no disposar d’un sistema de defenses totalment desenvolupat aquestes substàncies tòxiques els poden afectar encara més.
  • Fer-ho en espais petits com el cotxe és especialment perillós perquè el nivell de concentració de fum pot ser fins a 25 vegades superior al d’altres llocs tancats més grans.
  • Tot això pot tenir conseqüències en la salut dels petits: el risc d’infeccions d’oïda augmenta un 50%, es donen un 20% més de crisi asmàtica, un 30% més d’infeccions respiratòries com a pneumònia i bronquitis i, en els bebès, augmenten els ingressos hospitalaris, tal com adverteixen des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (aecc). Fins i tot, s’ha apuntat que en els nounats exposats al fum del tabac es donen més casos de mort sobtada del lactant.

Més distraccions al volant

Els nens no són els únics que sofreixen les conseqüències de fumar al cotxe. I no solament parlem dels riscos del tabac per a la salut. “Subjectar un cigarret a la mà és una pràctica de risc que suposa moltes petites distraccions. No és solament subjectar el cigar, si no encendre-ho, apagar-ho o procurar que no es desprengui la cendra d’ell, que pot acabar cremant-nos”, recull la DGT en un informe. Per evitar-ho aconsella parar cada dues hores en els trajectes llargs i aprofitar aquest moment per fumar.

Hombre fumando en el coche

Altres petits gestos que poden ajudar-te a aconseguir un cotxe 100% lliure del fum del tabac és mantenir els cigarrets fora del teu abast mentre condueixes, ocupar el cendrer amb monedes o inutilitzar l’encenedor connectant el mòbil en ell.

Recorda que si vols deixar de fumar i no saps com, tingues en compte que el servei d’Assistència Sanitària del RACC pot assessorar-te sobre aquest tema.

Deixa un comentari