El 42% dels conductors admet que fa servir el mòbil mentre condueix

Què fa que conductors i vianants siguem conscients del perill, però, malgrat tot, responguem una trucada o un WhatsApp en plena ruta? Un 90% dels conductors i motoristes creu que l’ús del mòbil influeix bastant o molt en el risc de patir un accident de trànsit, però, paradoxalment, un 42% admeten fer-ne ús. Es tracta d’inconsciència? Irresponsabilitat? Addicció? D’una falsa percepció d’autocontrol?

Segons un estudi del RACC, un 63,7% de persones reconeixen utilitzar el mòbil quan caminen per la vorera i (compte amb la xifra) un 20,8% mentre creua un pas zebra. I és que, si avui una gran majoria de gent viu enganxada al mòbil tothora i en totes les situacions del dia a dia, tampoc no es veu com un inconvenient fer-ne ús quan ens desplacem, tant si anem amb cotxe com si anem a peu.

WhatsApp, aplicació puntera

Les aplicacions de missatgeria són les més utilitzades. I això que enviar un WhatsApp és l’acció que desvia més l’atenció i que implica una comunicació continuada entre una o diverses persones. Estar aturats en un semàfor en vermell o a dins d’un cotxe en una congestió ho facilita. S’aprofita l’estona per manipular el mòbil (1 de cada 2 conductors així ho afirmen) tot i saber que podem ser multats amb 200€ i una retirada de 3 punts del carnet.

A dia d’avui, les distraccions són la primera causa d’accidentalitat, per sobre de la velocitat. “Més del 80% de la gent té un smartphone –explica Lluís Puerto, mànager tècnic de la Fundació RACC– i pocs volen deixar d’estar comunicats en qualsevol moment. Quan manipulem el mòbil apartem les mans del volant, la mirada de la via i el nostre cervell està en un altre lloc. Oblidem que conduir un cotxe és una tasca complexa que requereix de tots els nostres sentits”.

Tot i això, et recomanem l’aplicació gratuïta ‘Conduint’, del Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit, que permet als conductors evitar distreure’s amb aquests elements de telefonia mentre condueixen.

Pots trobar l’article “Perill! Mòbil i conducció” que amplia informació sobre el tema a la nostra revista dels socis del mes de desembre.

 

Creativitat: Revista RACC

Deixa un comentari