Boira: com conduir quan gairebé no veiem la carretera

Imagina’t conduir amb boira per una carretera amb les següents condicions:

Es tracta del tram de l’A-8 –l’anomenada “autovia del Cantàbric”– que uneix els municipis d’Abadín i Mondoñedo, a la província de Lugo. La densa boira que sol concentrar-se en aquesta zona suposa que a vegades s’hagi de tancar la via i ha obligat a instal·lar els senyals antiboira que s’observen al vídeo. A més, l’elevat risc del tram ha portat a plantejar solucions alternatives com un túnel amb peces prefabricades, del qual s’està parlant des del 2014.

Ara imagina’t que et trobes amb boira en una via menys preparada i no estàs acostumat a conduir en aquestes condicions… Encara que menys freqüent que la pluja o la neu, la boira és un dels fenòmens meteorològics de més risc a la carretera i causa freqüent d’accidents en cadena. Ja conegudes per tots, les regles d’or en la conducció amb boira són també disposar d’un vehicle en bones condicions i adequar la conducció a les condicions de la via.

En cas de boira hem d'adequar la conducció a les condicions de la via

El manteniment del vehicle passa principalment per comprovar l’estat i el reglatge dels fars –molt especialment dels antiboira– i la neteja del parabrisa. També entre la boira, “veure i ser vistos” és clau per reduir el risc.

Pel que fa a l’adequació de la conducció a la via, cal seguir aquests cinc consells bàsics en conduir amb boira:

  • Encendre els llums d’encreuament i l’enllumenat antiboira. Els antiboira del darrere són obligatoris en tots els vehicles perquè els conductors que ens segueixen ens localitzin adequadament. Els antiboira davanters ens permeten veure la carretera sense que els nostres propis fars ens enlluernin (els llums llargs rebotarien amb les gotes que formen la boira). Un cop superat el tram de boira densa, s’han d’apagar els fars antiboira per evitar enlluernar la resta de conductors.
  • Adaptar la velocitat i la distància de seguretat en funció de la visibilitat. En aquest sentit, la Direcció General de Trànsit (DGT) recomana la “regla de les 3V” (visibilitat, velocitat i vehicle davanter). Molt senzill: amb una visibilitat de 50 metres, circular a 50 km/h i mantenir el vehicle davanter a una distància mínima de 50 metres.
  • Prendre com a referència les marques vials de la carretera per evitar sortides de via.
  • Circular sempre per la dreta, en vies amb dos o més carrils per sentit.
  • Evitar frenar bruscament i evitar els avançaments en conduir amb boira.

La revista Tráfico de la DGT recull altres consells bàsics per a una conducció segura a l’hivern en aquest especial.

Vols millorar la teva conducció per estar més segur davant de situacions difícils? Apunta’t al nostre curs de conducció segura i prepara’t per conduir bé davant dificultats o imprevistos com gel, terra, frenades o corbes. També pots consultar els nostres posts sobre conduir de nit, sota la pluja o amb neu.

Deixa un comentari