10 trucs per evitar el cop de calor al cotxe

La calor al cotxe a l’estiu pot arribar a ser un risc evident de salut per a conductors i acompanyants. Aquí van recomanacions per evitar que el cop de calor vagi a més.

Evita esperes dins del cotxe

Intenta estar el menor temps possible dins d’un vehicle parat que estigui exposat directament al sol. L’interior del vehicle pot arribar a aconseguir 55º C amb una irradiació directa d’estiu si la temperatura exterior és de 35º C. Una exposició contínua a temperatures per sobre dels 40º C pot fer que l’habilitat del cos de compensar la temperatura corporal es vegi afectada, produint marejos

Els nens són particularment vulnerables

En situacions extremes de temperatura: a causa del seu menor desenvolupament de l’aparell respiratori, són més vulnerables als cops de calor. En cap concepte deixar tancat el teu fill dins del vehicle: la temperatura pot incrementar-se en 10 graus en qüestió de pocs minuts.

Els animals també sofreixen el cop de calor

Les mascotes també són molt vulnerables a les temperatures extremes a l’interior d’un vehicle, doncs a diferència de les persones no disposen del mecanisme de sudoració per refrigerar el seu cos.

deixar al gos al cotxe

Posa el para-sol en aparcar

Un para-sol col·locat de forma correcta al parabrisa del vehicle pot reduir de forma significativa la temperatura del quadre de comandament. De la mateixa forma, el para-sol ajuda al fet que la temperatura interior del vehicle sigui, com a mínim, 11º C menor que si no la utilitzem

Vigilar amb el canvi de marxes, volant, quadre de comandament…

Protegeix-te de les cremades a la pell. Els danys a la pell poden ocórrer a partir d’una temperatura de 45º C. Els elements interns d’un vehicle com són el quadre de comandament, els seients, el volant o el canvi de marxes poden arribar a temperatures properes als 80º C si no estan protegits amb para-sol.

El mite de les finestretes mig obertes

Deixar les finestres una mica obertes a un vehicle estacionat sota l’exposició solar, no és suficient per mantenir l’interior del vehicle fresc, doncs solament genera una diferència de temperatura de 2º C respecte a deixar les finestretes tancades.

Allunya’t la pintura negra

Mira atentament al color del vehicle abans de comprar-ho. La pintura negra absorbeix calor fins a aconseguir 20º C més que la pintura blanca.

Ventila abans d’entrar

Pren el teu temps abans de començar el seu viatge. Obrir totes les portes del vehicle i permetre que entri aire fresc durant uns minuts abans d’entrar. Això ajudarà a evitar les altes temperatures durant el viatge.

Utilitzar correctament l’aire condicionat

Abans de fer ús de l’aire condicionat, es recomana treure l’aire calent dels conductes de refrigeració del vehicle utilitzant el ventilador del cotxe durant un minut. Fent això, permetrà un millor funcionament de l’aire condicionat, alhora que allarga la vida útil del mateix.

No al fred calor!

Es recomana anar amb compte amb l’ús de l’aire condicionat. La diferència de temperatura entre un vehicle climatitzat i l’exterior no deuria suposar un salt important de temperatura. Diferències significatives de la temperatura poden ocasionar refredats, així com malestar general al cos.

Comments
  1. Antoni Gómez

    Estic d’acord amb la Clara, per un costat.
    I per l’altre, quan proposarà el RACC de forma contundent la proposta de canviar o invertir el color “negre” dels taxis de Barcelona? Tot i amb aire condicionat és una bestiesa tenir el color negre “imposat” als taxis de Barcelona. El groc, és igual de visual i molt més “fred”. Espero la vostra proposta, donat que la meva veu és insignificant. 😉

  2. Clara Sandaran

    A l’apartat “El mite de les finestretes mig obertes” hi ha un “doncs” causal que fa mal als ulls.

Deixa un comentari