Et grinyola la bici? Per què fan soroll els frens?

Nyiiiiiiiicc! Quan érem petits, ens encantaven els grinyols dels frens de la bici. Feien una sensació de velocitat, d’aventura i, si s’acompanyaven de derrapatges, fins i tot de superheroïcitat. Però el maleït sorollet es converteix en molest quan som grans i (la gran majoria) ens tornem més prudents i vergonyosos.

frens de la bici

Per què fan soroll els frens?

S’ha de reconèixer l’extraordinària evolució de la qualitat de les bicicletes en els últims anys, amb models molt més lleugers, còmodes i, sobretot, més ben adaptats als diferents usos (ciutat, carretera, muntanya, etc.).

Malgrat aquestes innovacions, el grinyol reapareix en algunes ocasions, encara que l’origen no sempre ve dels frens:

  • També pot ser que el pedalier necessiti greixar-se i ajustar-se.
  • La cadena no llisca amb suavitat i també necessita lubricació.
  • Tenim algun cargol desajustat.

El soroll és pels frens

Si la causa són els frens, en cas que siguin de disc, la norma bàsica indica que s’ha de revisar l’estat de les pastilles. Escatar-ne la superfície si té un aspecte brillant o substituir-les si estan massa desgastades.

Cal no oblidar mai que, també en la bici, manteniment és sinònim de seguretat; especialment en elements com els frens, les rodes i la direcció. Per això, si tenim qualsevol dubte sobre el seu manteniment, es recomana visitar el taller o una botiga de confiança.

Per promoure la mobilitat amb bicicleta, el RACC va posar en marxa l’any 2017 la xarxa de Punts Bici RACC, d’ús lliure i gratuït, que compten amb les eines necessàries per realitzar petites reparacions i treballs de manteniment (inflar o canviar rodes, estrènyer cargols, ajustar frens o reparar una punxada).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *